Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aktualizace informací ke stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí prostřednictvím opatření obecné povahy a obecně závazných vyhlášek

3. 5. 2024

V návaznosti na zveřejněné informace ohledně změn v koeficientech u daně z nemovitých věcí na zdaňovací období roku 2025 a rozeslané informace k opatření obecné povahy do datových schránek obcí a měst (dále jen „obec“) uvádíme další důležité informace ohledně koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí.

Doporučení kontroly stanovených a upravených koeficientů

Doporučujeme obcím, aby provedly kontrolu stanovených koeficientů, zejména si ověřily, zda je v jejich obci stanoven koeficient 1,5 1, případně zda mají snížen koeficient podle počtu obyvatel2. V praxi bylo ověřeno, že některé koeficienty byly stanoveny již v devadesátých letech a aktuální vedení obce nemá o této skutečnosti informace. Od 1. ledna 2025 dojde ke zrušení koeficientu 1,5 a zároveň ke zrušení možnosti snížit koeficient podle počtu obyvatel o jednu až tři kategorie. V případě, že obec nezareaguje na uvedené změny úpravou koeficientů na rok 2025, může dojít k propadu výnosu z daně z nemovitých věcí oproti roku 2024. Pokud bude chtít obec tyto změny kompenzovat, bude tak moci učinit pomocí aplikace místního koeficientu3.

Informace o tom, zda byl pro danou obec stanoven koeficient či jaká je jeho výše, lze zjistit v aplikaci Vyhledávání koeficientů pro podání k dani z nemovitých věcí, která je dostupná na tomto odkazu: https://adisspr.mfcr.cz/dpr/adis/idpr_reg/dne/koef/vyhledani.faces.

Za účelem zjištění podrobnějších informací ohledně stanovených koeficientů se můžete obrátit na příslušný finanční úřad (nikoliv územní pracoviště). Kontakty na finanční úřady naleznete na tomto odkazu: https://www.financnisprava.cz/cs/kontakty.

Obecně závazné vyhlášky

Aktuální informace k vydávání obecně závazných vyhlášek jsou dostupné na stránkách Ministerstva vnitra na tomto odkazu: https://www.mvcr.cz/odk2/clanek/metodicky-material-c-22.aspx.

Opatření obecné povahy

Informace k vydávání opatření obecné povahy jsou uvedeny níže v přílohách.

 


1 § 11 odst. 6 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí.

2 § 6 odst. 3 a § 11 odst. 4 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí

3 § 12 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí.

Přílohy